Technology - Vákuumhűtő

VÁKUUMHŰTÉS

Vákuumhűtés (vacuum cooling). A terméket vákuum alá helyezzük a vákuumhűtő berendezésben, ezzel csökkentve a terméket körülvevő környezeti nyomást. Ez csökkenti továbbá a vízgőznyomást a termék körül, és amikor a nyomás alacsonyabb lesz a termék belsejében lévőnél, a víz elpárolog a termék felületéről. Ennek következtében pedig csökken a termék felületi hőmérséklete. Az áru lehűl.

Legelterjedtebb felhasználási területe a különböző friss étkezési gombák (főtermék: csiperke/champignon) és a jégsaláta lehűtése, amelyek intenzív lehűtéséhez kifejezetten hatékony megoldást nyújt elkerülve a magas ventillációt és kifejezetten jótékony hatással bír a termék frissen történő eltarthatóságára.

Egy lehűtési ciklus ideje 10 – 30 perc között változik függően a beérkező áru hőmérsékletétől. Ez idő alatt a vákuum-hűtő berendezés kapacitásától függően (1-től 20 raklapig) pl. akár 10 tonna csiperkegombát is lehűthetünk a hagyományosnak mondható gyorshűtő (sokkoló) kamráknál könnyen fellépő túlhűtési károsodások veszélye nélkül.

Vákuum hűtő

Vákuum hűtő

A rendszer tervezése több tényező figyelembevételével történik: a termék súlya, a termék típusa, a bemenő és a kimenő hőmérséklet, a raklap vagy a láda mérete, a telepítés helyszíne, a hűtőközeg típusa és a rendelkezésre álló elektromos betáp.

A kamrák acélból készülnek festett vagy rozsdamentes kivitelben.

Az ajtónyitás manuálisan vagy hidraulikus automatikával működik. Különböző nyitási módok választhatók felfelé a nyílás fölé, egyenesen felfelé, vagy jobbra vagy balra tolható. Lehetséges "alagút-rendszerű" átjárhatóságot biztosítani kétoldali kapu beépítésével minimális felár mellett. Alapból egyirányú vákuumkamra kiajánlása történik, de kétirányú bejárhatóság és nagyobb raklap szám esetén a vákuumkamra felszerelhető raklap-továbbító konvejor rendszerrel. Kérje opciós ajánlatunkat!

Vákuumhűtés előnyei

  • Gyorsan hűt nagy térfogatú és súlyú termékeket
  • Könnyen elérhető az egyenletes hőmérséklet
  • Kedvező alacsony beruházási költség mellett, minimális telepítési feltételek szükségesek
  • Helyszínen minimális összeszerelést igényel és már indítható is a rendszer.
  • Minimális súlyveszteség
  • Opcionális nedvességnövelési rendszerrel tovább csökkenthető a súlyveszteség
  • Fertőtlenítő közeg beépíthető a nedvességnövelési rendszerbe
  • Nagy mennyiségű termelés esetén rendkívül alacsony egységre vetített költségeket lehet elérni a megfelelően megválasztott berendezéssel.
  • Minden rendszer teljes körű ellenőrzést és 72 órás hibamentes gyári próbaüzemet követően kerül leszállításra

Miért válassza a vákuumhűtőt?

Bővebben...