Technology - ULO - ULO technológia

ULO TECHNOLÓGIA

A hűtött légterű gyümölcs és zöldség szabályozott légterű tárolás legkorszerűbb technológiája jelenleg az ultra alacsony oxigénszint biztosítása (Ultra Low Oxygen), melynek alkalmazása esetén a gyümölcsök és zöldségek tárolhatósági ideje jelentősen növelhető; alma esetében 8-12 hónap is lehet, amelyhez a beállítási paraméterek letölthető táblázatunkban megtalálhatók.

Az ULO-technológia alkalmazása során - a termék számára optimális állandó hőmérséklet fenntartása mellett - a gáztömör kamrában a levegő összetételének mesterséges megváltoztatása történik, az O2 és CO2 tartalom beszabályozásával.

Az ULO-technológia leírásának általános ismertetését letöltheti oldalunkról, amelyhez olasz partnerünk által szállított rendszer az alábbi elemekből áll:

Széndioxid adszorber (2nd GEN FB vagy 2nd GEN)

2nd GEN FB

A 2nd GEN FB adszorberek a hagyományos adszorber továbbfejlesztett változata a szabályozott légterű kamrák széndioxid tartalmának csökkentésére.

A berendezés két aktív szenet tartalmazó tartályból áll, amelyek lehetővé teszik a kamrákból történő folyamatos elszívást. Ez a berendezés magában foglalja a szabályozott légterű kamrák vezérlésére szükséges minden eszközt.

Előnyök
  • csökkentett energiafelhasználás egy szabadalmaztatott rendszer által, amely lehetővé teszi az elszívási és a regenerálódási ciklusok optimális váltakozását.
  • elzáró szelepek a gép belsejében, több kamra vezérlése érdekében.

Ennek köszönhetően nincs szükség külső szelepekre, hanem így közvetlenül csatlakoztatható a különböző szabályozott légterű kamrához.

  • touch screen funkcióval bővített elektromos panel és PLC, amelyek csatlakoztathatók egy analizátor rendszerhez, és egy hálózati kábel segítségével számítógépről vezérelhetők.
  • oxigénszint ellenőrzése a kamrákban, szabadalmaztatott rendszer segítségével.
  • PT nyomógomb-billentyűzet a kamrák gáztömörségének ellenőrzéséhez.

2nd GEN FB

Opciós tartozékok
  • NRS (nitrogen regeneration system) rendszer, amely lehetővé teszi a berendezés teljesítményének optimalizálását HLO (Hyper Low Oxygen) és ILOS technológiához
  • TFA (Total Fully Automatic) beépített analizátor rendszer, két O2/CO2 analizátorral a gép oldalára szerelve, és egy vezérlőrendszer, amelyek lehetővé teszik az oxigén és a széndioxid automatikus szinten tartását a kezelő által előzetesen beállított értékek szerint.
  • GA beépített analizátor-csoport O2/CO2 analizátorral, a gép oldalára építve, vezérlőrendszerrel külső számítógépen, amelyről lehetséges a teljes létesítmény felügyelete.

2nd GEN

A 2nd GEN adszorberek a hagyományos szimpla adszorberek továbbfejlesztett változata. A 2nd GEN sokoldalúsága mindenesetre lehetővé teszi a használatát kisebb csoportos megoldásoknál (néhány kamrához csatlakoztatva). A 2nd GEN adszorberek aktív szén felhasználásával működnek, és nagy előnyük, hogy képesek folyamatosan azonos szinten tartani a kamrák széndioxid tartalmát alacsony oxigénszint mellett is (ULO). A 2nd GEN adszorberek teljes mértékben automatizált berendezések, és számítógép vezérli egy megfelelő software segítségével.

A 2nd GEN adszorberek pneumatikus szelepekkel rendelkeznek, amelyek nem igényelnek különösebb karbantartást. A 2nd GEN TFA típus beépített CO2 és O2 analizátort tartalmaz, így teljesen független és automatikus működés biztosított.

2nd GEN

Lehetőség van a 2nd GEN kiegészítésére NRS (Nitrogen Regeneration System) rendszerrel, ezzel maximálisan bővíthető a gép teljesítménye.

Nitrogéngenerátor

Az S, F, B szériájú generátorok 95% és 99% közötti tisztaságú nitrogént termelnek, molekuláris elválasztással az atmoszférából és csavarkompresszorral tömörítve.

Az S, F, B szériájú generátorok gyors oxigénszint-csökkentéshez használatosak a szabályozott légterű kamrákban, egyidejűleg a CO2 termelés megakadályozásával, annak érdekében, hogy rövid idő alatt visszaálljanak a tárolási feltételek (ULO esetében is) a nyitott kamráknál, például részleges eladás esetén.

A nitrogéngenerátorok olyan területeken használatosak, ahol „ökológiai” nitrogén a követelmény, melléktermékek nélkül (CO2, CO, NOx, SO2, C2H4, stb.), ezek elérhetőek fix vagy mobil kivitelben.

Nitrogéngenerátor

Az S, F, B szériájú nitrogéngenerátorok használhatóak továbbá az O2-nel dúsított levegő termelésére is (40%-ig), érlelési kamrákhoz.

A membrános generátorok teljesen tiszta működési elvet követnek (az egyetlen „melléktermék” egy levegő-oxigén keverék), és nagyon magas teljesítményt is elérhetnek.

Számítógépes analizátor csoport

A GAC 3000 CO2 és O2 analizálására szolgáló rendszert tartalmaz, amely csatlakoztatva van egy PLC-hez a tárolási paraméterek kezelése érdekében. Touch screen segítségével a kezelő beállíthatja és megtekintheti az összes paramétert. Az analizátor rendelkezik egy infravörös kamrával a CO2 koncentráció meghatározásához, és egy elektrokémiai vagy hő-mágneses kamrával az O2 koncentráció meghatározásához.

A berendezés hálózatba köthető a különböző gépekhez (széndioxid-adszorberek, nitrogén-generátor, hő-érzékelők, páraérzékelők, nyomásérzékelők és etilénérzékelők), és megtekinthető rajta, illetve nyomtatható az összes tárolási paraméter, továbbá ezek beállítása is innen lehetséges.

Egy speciális software a tároló kamrák egyedi és dinamikus vezérlését teszi lehetővé.

A GAC 3000 analizátor kiváló választás amennyiben egy kompakt, intuitív és egyszerűen használható rendszer szükséges a szabályozott légterű kamrák analizálására.

A GAC 5000 CO2 és O2 analizátor- és vezérlő csoportokat tartalmaz, PLC által, valamint tartalmaz egy felügyeleti PC-t is.

A berendezés hálózatba van összekötve a szabályozott légterű berendezésekkel, valamint a kamrákba telepített érzékelőkkel. Ezzel a rendszerrel megtekinthetőek, elmenthetőek és nyomtathatóak a tárolási paraméterek (CO2/O2/etilén százalékos aránya, Hőmérséklet, Pára, Nyomás, stb.), valamint lehetséges az egyes berendezések vezérlése. Diagram is készíthető, valamint grafikonok nyomtathatóak a mért értékekkel, azon túl, hogy a mért értékeket a rendszer elmenti.

GAC 300

GAC

A berendezés csatlakoztatásával az Internet-hálózatra azonnali távfelügyeletet tudunk biztosítani, és az egész rendszer távműködtetését, beleértve a beállított paraméterek módosítását vagy ellenőrzését, valamint a hűtőszakértők tájékoztatását és oktatását.

Lehetséges továbbá több tárház vezérlése egyetlen helyről.

Egy speciális software segítségével elvégezhető a kamrák tömörségi próbája is, a vonatkozó adatok elmentésével.

Ez a berendezés csatlakoztatható egy gázkromatográfiai berendezéshez a rendkívül pontos analizálás érdekében, legfőképpen az etilénkoncentráció mérésére.

Az ULO-technológia, illetve a szabályozott légtér építészeti feltétele a gáztömör hűtőkamra kialakítás

A hűtőkamra megfelelő gáztömörítése alapfeltétele egy hatékonyan működő ULO-technológiának, mindehhez szükséges:

  • Hűtőkamrák gáztömör szerelését speciális antibakteriális festékanyaggal és üvegszál-erősítésű szalaggal kivitelezzük a panel összetételeknél és minden sarokcsatlakozásnál, illetve gépészeti átvezetésnél.
  • További fontos műszaki megoldás a hűtőkamrák hosszú távú gáztömörségéhez a hűtőkamrák oldalfalainak a belső oldalán - a higiéniai előírásoknak is megfelelő 45 fokos lezárással készülő - vasbeton védő lábazatának az elkészítése.