Technology - Banánérlelő

Banántárolási és érlelési technológia

Közel 20 éves tapasztalattal rendelkezünk banánérlelő üzemek tervezése és kivitelezése terén. A banánérlelők kapacitása kamránként lehet 12-24 vagy akár 48 raklaphelyes is, természetesen ez igazodik a standard kamion méretekhez (1152 doboz, illetve 22 tonna/kamion). A helyi adottságokat és a Megrendelő igényeit figyelembe véve az érlelő kamrák lehetnek egyszintes vagy kétszintes kialakításúak és nagyobb kapacitás esetén az érlelők szakaszolhatók is 1/3-ad vagy 1/2-ed kamra méretre is.

Az Európába érkező banánok a legnagyobb tengeri kikötőkön keresztül jutnak el a kontinens belsejébe, amelyek ekkor még teljesen zöldek és kemények. Ennek az állapotnak a fenntartásához egészen a banánérlelő üzemekbe történő megérkezésükig +13,5 Celsius fokon történik a banán tárolása és szállítása. A banán érlelését ezt követőn a piaci igényekhez lehet igazítani és egy rendkívül pontosan szabályozható érlelési technológiával és eljárással, amelyhez 4-től 8 napig nyújtunk különböző érlelési programokat, amelyek beállítása és nyomon-követése egy jól átlátható, intelligens szoftver segítségével történik.

Banánok

Banán tárolás

Az egyes programok természetesen minden esetben változtathatók, finomíthatók a beérkező banán fajtája, csomagolása vagy éppen a leszedés óta eltelt időtartam alapján, amelyben a banánmesternek van fontos szerepe. A banán érésének beindításához elsősorban hőre és etiléngázra van szükség, amely utána már egy igen intenzív önfenntartó folyamattá válik, ami azt jelenti, hogy ezt követően maga a banán nagy mennyiségű hőt és etiléngázt termel érése során. Ezért kiemelt jelentősége van ennek megfelelően a szellőztetésnek és a hűtésnek, amelyek természetesen szintén rendkívül precízen szabályozhatók.

A szükséges viszonylag nagy hűtőteljesítmény beépítése mellett fontos szempont a minél magasabb relatív páratartalom fenntartása, amelyet a direkt párásítás helyett elsősorban az alacsony delta T-vel dolgozó közvetett elven működő (glikolos) folyadékhűtővel ajánlatos elérni. Építészeti szempontból fontos a megfelelő gáztömörség.